Webbplatsmeddelanden

Information om NBV:s arbete med anledning av det nya coronaviruset

Information om NBV:s arbete med anledning av det nya coronaviruset

by NBV Plattformadministratören -
Number of replies: 0

​Spridningen av Coronaviruset väcker många frågor, bland annat kring hur vi som organisation kan och bör agera i olika situationer.

​Situationen kan förändras snabbt och nya frågor kan uppkomma, vilket gör att utgångspunkterna för våra rekommendationer kan komma att förändras. Utifrån situationens utveckling kommer vi därför att uppdatera med information löpande och informera här på Dialogen och på Teams.

NBV har satt ihop en särskild arbetsgrupp för att förbereda åtgärder för olika scenarios beroende på vilka konsekvenser utvecklingen av det nya corona-viruset kan få.

Vi som organisation och arbetsgivare ska agera ansvarsfullt när det gäller det nya coronaviruset. Vi hänvisar därför till de rekommendationer och råd som kommer från Folkhälsomyndigheten. Vi följer deras råd för att undvika sjukdom och hur man bör agera om man misstänker smitta. Ju bättre förberedda vi är desto större är chansen att vi kan agera ansvarsfullt och lugnt.

Folkhälsomyndigheten höjde igår (10/3) risknivån för smittspridning i samhället i Sverige, och den bedöms nu som mycket hög. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Detta gäller inte dig som är frisk utan du kan

Om du som anställd är frisk kan du arbeta på arbetsplatsen som vanligt. Inom ramen för målstyrd arbetstid kan du också arbeta hemifrån.

Förebyggande åtgärder för att hindra smittspridning:

  • Stanna hemma när du är sjuk, för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller när du är nära andra. 
  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon samt undvik kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och  vatten, före måltid, mathantering, och efter toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma om någon närstående varit sjuk.

Åtgärder som redan vidtagits:

  • Styrelseutbildning för förbundsstyrelse, avdelningsstyrelser och regionchefer 13-15 mars är inställd.

  • Cirkelledarutbildning på Wendelsbergsfolkhögskola är inställd, nytt tillfälle utannonseras.

Arbetsgrupp är tillsatt av förbundsrektor:

NBV har satt ihop en särskild arbetsgrupp för att förbereda åtgärder för olika scenarios beroende på vilka konsekvenser utvecklingen av det nya corona-viruset kan få. Gruppen följer utvecklingen genom omvärldsbevakning, tar emot frågor från organisationen, tar beslut om det behövs samt jobbar med kommunikation i organisationen.